Heia Stasjon

Heia ligger i hjertet av Østfold og blir regnet som en perle på jord. Bebyggelsen er sentrert rundt Heia Stasjon som også er et naturlig knutepunkt mellom Eidsberg og Rakkestad. En gang fantes det både post og butikker her men den tid er nok dessverre forbi, kun den travle stasjonen vår står igjen.
Heia Stasjon 2004
Heia Stasjon ble åpnet 1 juli 1896. Stasjonen skulle kunne ekspedere reisende, melk og hele vognlaster. I 1909 ble den stasjonsbygningen på Heia flyttet til Bjørgeseter, der den står den dag i dag. Hvorfor dette ble gjort er fortsatt et mysterium.
Den opprinnelige stasjonsbygningen på Heia slik den ser ut i dag.
Den nye stasjonsbygningen som ble satt opp var ikke så flott som den gamle men den gjorde nytten. Denne ble revet igjen en gang på 80 tallet? Nytt skur ble satt opp og stasjonen fremstod slik som den gjør i dag.
Heia Stasjon en gang på 70 tallet.
Poståpneriet ble åpnet 1 April 1902 og adressen ble 1882 Heia Station. I 1917 bestemte Posten seg for at Station skulle skrives Stasjon.
Posten var tydeligvis tidlig ute med effektivisering, så i 1954 fant man ut at det beste var nok å skrive stasjon med liten s. Det gikk bare fem år før man måtte gjøre ting enda mer effektivt, dermed ble stasjon sløyfet fra poststempelet. 1 Mai 1974 ble dessverre poståpneriet nedlagt og ny adresse for Heia ble 1880 Eidsberg.
Heia har ikke vært i mediebilde så mye opp gjennom årene men I August 1915 var det stor dramatikk i området. Løytnant Henrik C Norby var nemlig ute med sitt Farman "Longhorn" militærfly. Han skulle fly fra Askim med kurs for Rakkestad, men ved Heia slo motoren seg vrang og Løytnanten måtte nødlande I en havreåker.
Dagen etter gikk han opp igjen for å fortsette fra Heia til Slitu, om han hadde fått hjelp av lokale mekanikere er uvisst, men etter en kilometer i lufta klikket motoren på nytt. Denne gangen gikk det verre. Aeroplanet styrtet ned på en Eng hvor Folk gikk og slog. Løitnanten slap merkværdig nok uskadt fra det; men Maskinen knustes aldeles, og maa pilles helt fra hverandre. Folkene paa Engen løp unna, saa ingen av dem kom noget til skade, skriver Morgenbladet i sitt referat fra ulykken